måndag 16 juli 2012

Dop & terapiarbete!

För det är precis vad detta är, i mina ögon iaf. Ett tålamodstestande pillergöra skulle man kunna säga!
Men jag gillar´t! 

Fick för mig att jag skulle testa något nytt till Thildes dop, något bakverk som inte är alltför vanligt & kanske lite extra speciellt. Det är ju trots att mitt barns dop och även om hon varken kommer att bry sig eller komma ihåg vilken tid jag lagt ner, så mår JAG bra av det. Hon är värd det bästa varesig hon vet om det eller ej, så är det bara! Sen kan jag ju inte sticka under stolen med att jag tycker det är fruktansvärt kul med bakverk & såg nu chansen att prova på något nytt.

CakePops fylld med Orego kex, Smultron göteborgskex & chokladdoppade brago.
Spännande små bollar som jag sett på många sidor på nätet men aldrig fått riktigt tillfälle att prova.

Kör ett paket av ett kex/kakpaket av någon god smak i matberedare så det blir riktigt finsmuligt.
Blanda i ca 75-100 gr philadelphia. Blanda runt (enklast med sked eller händerna) tills det blir en geggig smet som man sedan kan rulla till bollar (ca en 5 kronas stl).
Kyl ner dessa bollar ca 30 min i kylskåp.

Det är nu terapiarbetet börjar..
Ta fram de färdigpyntade grillspetten (spetten är delade på mitten för att inte få så himla långa). Förresten, det var DÄR pillergörat började! Som tur är så är det något man kan förbereda långt i förväg, framför tvn på kvällen tex..
Smällt choklad och doppa en bit längst ut på pinnen för att sedan sticka ner den i bollen (detta gör att pinnen fäster bättre).
Ställ i kylen ett tag så chokladen får stelna.
Ta nu varje pinne och doppa i smällt choklad.
Ställ dessa på bakplåtspapper och låt stelna.
Pynta med det man känner för: Ringla smält choklad, strössel, kokos...

Man kan även ha dessa stående. Nerställt i grus/sand eller oasis i något fint.

Låter ju hur enkelt som helst när man läser och visst, det var inte supersvårt plus att det var roligt men absolut inget man ska göra om man känner att tiden är knapp! :)
Sen behöver ni ju inte jämföra mina med andra på nätet som är väldans slät & fin. Men med tanke på att detta var första gången så är jag helt klart nöjd! :)

Tips:
*Smält chokladen i något smalt & högt
*För att få bort överflödig choklad som gärna flyter ut på sidan av bollen, flytta dessa från en plats till en annan innan de hinner stelna riktigt.
*Häll i några droppar rapsolja i den smällta chokladen så stelnar den inte lika fort.

THILDES DOPTÅRTOR:
Fyllningen blev Jordgubbsmousse & vaniljmousse i bägge (Recept finns längst ner på sidan).
Vanliga tårtbottnar varav en är bakad som vanligt & den andra med kakao i.
Längst upp & runt tårtan, ett tunt lager med smörkräm. Har man grädde i anslutning med sockerpasta så börjar den "svettas" och det är därför bra att använda smörkräm.
Blev nått vajsing med gelantinet som inte löstes upp helt vilket gjorde pastan klumpig och därav det mindre släta överdraget. 
Längst ner runt kanten har jag spritsat färgad smörkräm för att få bort kantens ojämnheter.
Längst ner på denna blev det ett band av sockerpasta med rosett och även ett par små miniskor fick stå där och se söta ut.

Gjorde egen sockerpasta varav den ena blev full av gelantinklumpar och den andra blev lite för torr vilket gjorde att jag höll på att bli galen innan jag fick den på tårtan utan att den gick sönder när jag skulle lyfta över den. Men med tanke på att det var detta jag gruvat mig för under hela bakningen (att lyfta sockerpastatäcket till tårtan) så lyckades jag ändå relativt bra då jag hela tiden sett mig själv helt utan tålamod, sittandes i en bil till Birsta & panduro för att tillslut köpa mig ett lass helt perfekt sockerpasta. Denna blev långt ifrån perfekt men jag kände iaf inte att jag behövde åka & köpa. Man kan ju faktiskt täcka endel med pynt oxå! ;)
Det man bör tänka på är att det stelnar fort så det är snabba ryck & lägg det du inte använder i plastfolie eller påse!

Det som är så bra med sockerpasta är först o främst att den är glutenfri men även att den håller sig i kyl i ca 1 mån vilket betyder att man kan förbereda väldigt långt innan. Man kan ha allt pynt helt klart när det är dax att göra tårtan vilket underlättar mycket & man behöver inte göra allt på en gång. Jag har gjort lite, lite nu och då och började säkert en vecka innan dopet.

Jordgubbsmousse
3 dl vispgrädde
225 g hallon + lite vatten
½ dl socker
4 gelatinblad
Lägg gelatin i kallt vatten.
Koka upp hallon, vatten och socker i en kastrull, låt puttra i några minuter.
Sila bort kärnorna.
Krama ur vattnet ur gelatinet och lägg dem i den varma hallonsåsen.
Rör tills de löst upp sig helt.
Låt svalna.
Vispa grädde fast och blanda ner i såsen.
Låt stelna i kylen ett par timmar.

 
Vaniljmousse:

1 1/2 gelatinblad
1/2 vaniljstång
1 dl Arla vaniljyoghurt
1/2 dl florsocker
1 msk strösocker
2 dl Arla vispgrädde
Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten 5 min. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Blanda dem med yoghurt och socker. Smält gelatinet och rör ner i yoghurtblandningen. Vispa grädden löst och vänd ner i yoghurten.

Sockerpasta (räcker till en tårta och dekorering):
1 msk gelatinpulver
4 msk kallt vatten
30 g kokosfett
1 dl vit sirap
Upp till 1 kg florsocker
1 msk olja

Karamellfärg (om man inte vill ha den vit)
Lägg gelatinpulvret i en kastrull med vattnet och låt gelatinet svälla, värm sedan försiktigt upp gelatinvattnet. Tillsätt sedan kokosfettet och när fettet har smält så låt svalna en stund. Lägg sockret i en skål och häll sedan i blandningen (och karamellfärgen vid behov av annan färg) tillsätt sirapen och arbeta det till en fin mjuk deg och tillsätt i slutet oljan. Oljan gör så att degen blir lättare att arbeta med. Kavla sedan ut degen och arbeta med den på samma sätt som marsipan och dekorera fritt.

Smörkräm:

100 gram rumsvarmt smör
Upp till 2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
Kakao eller aromextrakt som ev smaksättning
Karamellfärg vid behov


Blanda sedan ihop alla ingredienser till smörkrämen bra, täck sedan tårtan med den och fyll ihop eventuella hål eller djup i tårtan för bättre resultat


 

5 kommentarer:

  1. Men guuuud va duktig du är! <3

    SvaraRadera
  2. Superfina tårtor och cakepops 8som jag varit sjukt nyfiken på länge) :)

    SvaraRadera
  3. Tack söta ni! :)
    Therese, då tycker jag att du ska göra några! Gott va de! :)

    SvaraRadera
  4. JÄVLAR vilka fina tårtor!!! Helt galet att du gjort dem själv!!!
    /Angie

    SvaraRadera
  5. Tack, vad go du är! :)

    SvaraRadera