För det är precis vad detta är, i mina ögon iaf. Ett tålamodstestande pillergöra skulle man kunna säga!
Men jag gillar´t!
Fick för mig att jag skulle testa något nytt till Thildes dop, något bakverk som inte är alltför vanligt & kanske lite extra speciellt. Det är ju trots att mitt barns dop och även om hon varken kommer att bry sig eller komma ihåg vilken tid jag lagt ner, så mår JAG bra av det. Hon är värd det bästa varesig hon vet om det eller ej, så är det bara! Sen kan jag ju inte sticka under stolen med att jag tycker det är fruktansvärt kul med bakverk & såg nu chansen att prova på något nytt.
THILDES DOPTÅRTOR:
Vanliga tårtbottnar varav en är bakad som vanligt & den andra med kakao i.
Längst upp & runt tårtan, ett tunt lager med smörkräm. Har man grädde i anslutning med sockerpasta så börjar den "svettas" och det är därför bra att använda smörkräm.
Blev nått vajsing med gelantinet som inte löstes upp helt vilket gjorde pastan klumpig och därav det mindre släta överdraget.
Längst ner runt kanten har jag spritsat färgad smörkräm för att få bort kantens ojämnheter.
Längst ner på denna blev det ett band av sockerpasta med rosett och även ett par små miniskor fick stå där och se söta ut.
Gjorde egen sockerpasta varav den ena blev full av gelantinklumpar och den andra blev lite för torr vilket gjorde att jag höll på att bli galen innan jag fick den på tårtan utan att den gick sönder när jag skulle lyfta över den. Men med tanke på att det var detta jag gruvat mig för under hela bakningen (att lyfta sockerpastatäcket till tårtan) så lyckades jag ändå relativt bra då jag hela tiden sett mig själv helt utan tålamod, sittandes i en bil till Birsta & panduro för att tillslut köpa mig ett lass helt perfekt sockerpasta. Denna blev långt ifrån perfekt men jag kände iaf inte att jag behövde åka & köpa. Man kan ju faktiskt täcka endel med pynt oxå! ;)
Det man bör tänka på är att det stelnar fort så det är snabba ryck & lägg det du inte använder i plastfolie eller påse!
Det som är så bra med sockerpasta är först o främst att den är glutenfri men även att den håller sig i kyl i ca 1 mån vilket betyder att man kan förbereda väldigt långt innan. Man kan ha allt pynt helt klart när det är dax att göra tårtan vilket underlättar mycket & man behöver inte göra allt på en gång. Jag har gjort lite, lite nu och då och började säkert en vecka innan dopet.
Jordgubbsmousse
3 dl vispgrädde
225 g hallon + lite vatten
½ dl socker
4 gelatinblad
Koka upp hallon, vatten och socker i en kastrull, låt
puttra i några minuter.
Sila bort kärnorna.
Krama ur vattnet ur gelatinet och lägg dem i den varma
hallonsåsen.
Rör tills de löst upp sig
helt.
Låt svalna.
Vispa grädde fast och blanda ner i
såsen.
Låt stelna i kylen ett par
timmar.
Vaniljmousse:
1 1/2 gelatinblad
1/2 vaniljstång
1 dl Arla vaniljyoghurt
1/2 dl florsocker
1 msk strösocker
2 dl Arla vispgrädde
1/2 vaniljstång
1 dl Arla vaniljyoghurt
1/2 dl florsocker
1 msk strösocker
2 dl Arla vispgrädde
Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten 5 min. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Blanda dem med yoghurt och socker. Smält gelatinet och rör ner i yoghurtblandningen. Vispa grädden löst och vänd ner i yoghurten.
Sockerpasta (räcker till en tårta och dekorering):
1 msk gelatinpulver
4 msk kallt vatten
30 g kokosfett
1 dl vit sirap
Upp till 1 kg florsocker
1 msk olja
4 msk kallt vatten
30 g kokosfett
1 dl vit sirap
Upp till 1 kg florsocker
1 msk olja
Karamellfärg (om man inte vill ha den vit)
Lägg gelatinpulvret i en kastrull med vattnet och låt gelatinet svälla, värm sedan försiktigt upp gelatinvattnet. Tillsätt sedan kokosfettet och när fettet har smält så låt svalna en stund. Lägg sockret i en skål och häll sedan i blandningen (och karamellfärgen vid behov av annan färg) tillsätt sirapen och arbeta det till en fin mjuk deg och tillsätt i slutet oljan. Oljan gör så att degen blir lättare att arbeta med. Kavla sedan ut degen och arbeta med den på samma sätt som marsipan och dekorera fritt.
Smörkräm:
100 gram rumsvarmt smör
Upp till 2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
Kakao eller aromextrakt som ev smaksättning
Karamellfärg vid behov
Blanda sedan ihop alla ingredienser till smörkrämen bra, täck sedan tårtan med den och fyll ihop eventuella hål eller djup i tårtan för bättre resultat
Men guuuud va duktig du är! <3
SvaraRaderaSuperfina tårtor och cakepops 8som jag varit sjukt nyfiken på länge) :)
SvaraRaderaTack söta ni! :)
SvaraRaderaTherese, då tycker jag att du ska göra några! Gott va de! :)
JÄVLAR vilka fina tårtor!!! Helt galet att du gjort dem själv!!!
SvaraRadera/Angie
Tack, vad go du är! :)
SvaraRadera